OOO (Opsporing Ontplofbare Oorlogsresten)

Het onder water opsporen van conventionele explosieven, ook wel OOO genoemd, is een bijzonder specialisme dat Baars-CIPRO in huis heeft. Meerdere van onze duikers zijn tevens opgeleid tot het niveau OOO-deskundige en senior OOO-deskundige waarmee zij conform de CS-OOO de opsporing van conventionele explosieven mogen uitvoeren. De benadering bestaat uit het detecteren, laagsgewijs ontgraven en identificeren van mogelijke CE. Naast gebruikelijke apparatuur voor positionering en detectie zet Baars-CIPRO ook zelf ontwikkelde hulpapparatuur in om de benadering veilig en efficiënt uit te voeren. Deze hulpmiddelen bestaan uit:

  • Verstoppingsvrij zuigsysteem. Dit pompsysteem is in staat om een grind- en puinhoudende bodem weg te zuigen waardoor het beoogde CE op efficiënte wijze is bloot te leggen.
  • “Geconditioneerde Werk Omgeving”-box oftewel GWO-box voor werkzaamheden op de waterbodem waarbij helder zicht is gewenst. Via 1 van de 2 toegangsluiken die zich bevinden aan de voor- en bovenzijde krijgt de duiker toegang naar de binnenzijde. De afmetingen van de box zijn 2,5 m x 3 m x 1,5 m (BxLxH). Rondom zijn aansluitmogelijkheden voor diverse doeleinden.
  • Aluminium 'Ferex-lans'. Deze lans is eenvoudig weg te spuiten tot ca. 6 meter in de bodem, tijdens het wegpuiten of daarna is met de Ferex een diepte detectie uit te voeren.

Naast deze speciale hulpmiddelen staat dit drijvende materiaal tot onze beschikking:

  • Aluminium duikplatform van 8 meter.
  • Aluminium en kunststof werkvletten.