OCE (Opsporing Conventionele Explosieven)


3D fotogrammetrie model van een Amerikaanse 8 inch brisantgranaat


Het onder water opsporen van conventionele explosieven, ook wel OCE genoemd, is een bijzonder specialisme dat Baars-CIPRO in huis heeft. Meerdere van onze duikers zijn tevens opgeleid tot het niveau OCE-deskundige en senior OCE-deskundige waarmee zij conform de WSCS-OCE de opsporing van conventionele explosieven mogen uitvoeren. De benadering bestaat uit het detecteren, laagsgewijs ontgraven en identificeren van mogelijke CE. Naast gebruikelijke apparatuur voor positionering en detectie zet Baars-CIPRO ook zelf ontwikkelde hulpapparatuur in om de benadering veilig en efficiƫnt uit te voeren. Deze hulpmiddelen bestaan uit:

  • Verstoppingsvrij zuigsysteem. Dit pompsysteem is in staat om een grind- en puinhoudende bodem weg te zuigen waardoor het beoogde CE op efficiĆ«nte wijze is bloot te leggen.
  • RVS-benaderingsring. Deze 'kuip' wordt ingezet bij een losse bodem (zand/grind/slib) om met beperkte middelen toch op diepte te kunnen komen.
  • Aluminium 'Ferex-lans'. Deze lans is eenvoudig weg te spuiten tot ca. 6 meter in de bodem, tijdens het wegpuiten of daarna is met de Ferex een diepte detectie uit te voeren.

Naast deze speciale hulpmiddelen staat dit drijvende materiaal tot onze beschikking:

  • Aluminium duikplatform van 8 meter.
  • Aluminium en kunststof werkvletten.